Tipy a povídání pro pracující s internetem a ostatní. Rady na večer pro rychlé ukojení hladu, aby bylo něco času na lásku
a dobrý nápoj. Drby.
SBÍRÁME A UPRAVUJEME HOUBY
 
Vážení přátelé - houbaři,
kamarádi lesů, luhů a hájů !

V houbách je třeba vidět přirozený biologický doplněk naší stravy, kde není třeba vynášet energetickou hodnotu, ale především osobitou chuť a vůni hub, které pomáhají trávicím procesům. Houby obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Provitamín A, skupinu vitamínů B (B1, B2, P-P, H ), protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. Některé druhy obsahují i menší množství vitamínu C. Z nerostných látek obsahují houby draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, stopy fluoru, mědi manganu, kobaltu a titanu. Cennou složkou jsou i vonné látky.

K přípravě pokrmů používáme nejčastěji čerstvé houby, ale používáme i houby sušené, konzervované a mražené. Dobře se uplatňují i v dietní stravě, zejména v redukční dietě.

Můžeme si vykouzlit iluzi masa, když z nich připravíme karbanátky, smažené obalované řízky, ovar, zadělávané dršťky nebo guláš. Velkou předností hub je, že je můžeme získat na procházce zdarma.

Opravdoví houbaři vědí co hledají, znají svá místa. Nalezené houby sbírají opatrně z lesního humusu tak, aby nepoškodili podhoubí, které plodí plodnice i další roky. Houby vykrouží ze země a důlek opatrně zahrnou.

Houbaři mají rádi les i celou přírodu a chrání ji. Vědí, že do ní patří nejen houby jedlé, ale i nejedlé a jedovaté, a že jsou všechny pěkné, pokud rostou a nejsou rozkopány.
Houby svou barevností a stavbou jsou opravdu okrasou našich lesů.

Přejeme mnoho houbařských úspěchů, krásné, voňavé a nikým porušené lesy, příznivé počasí, dobrou náladu a příjemné zážitky a také ať Vám v kuchyni přeje šikovná vařečka !

 
HŘIB smrkový RYZEC pravý KLOUZEK obecný HOLUBINKA nazelenalá
HŘIB hnědý RYZEC syrovinka KLOUZEK sličný HOLUBINKA namodralá
HŘIB žlutomasý KOZÁK březový SLIZÁK mazlavý KŘEMENÁČ březový
HŘIB strakoš HNOJNÍK obecný ŽAMPION polní ZÁVOJENKA podtrnka
HŘIB dutonohý BEDLA vysoká LIŠÁK zprohýbaný LIŠKA obecná
ČIRŮVKA májovka STRMĚLKA mlženka KOTRČ kadeřavý LIŠKA nálevkovitá
ČIRŮVKA fialová HLÍVA ústřičná ŠPIČKA obecná OPĚNKA měnivá
KAČENKA česká SMRŽ obecný STROČEK trubkovitý VÁCLAVKA obecná
KRÁSNOPOLKA mlynářka MUCHOMŮRKA růžovka PENÍZOVKA sametonohá ROSOLOZUB huspenitý
PÝCHAVKA obrovská      

Několik rad k přípravě hub:

HOUBY V POLÉVKÁCH
Nejdříve houby podusíme s cibulkou na másle, pak teprve přidáváme do polévek.

HOUBY DUŠENÉ
Zásadně nesolíme, aby nepouštěly zbytečně šťávu a dusíme je ve vlastní šťávě až do vydušení a teprve pak je dusíme na tuku.

HOUBY PEČENÉ A GRILOVANÉ
Používáme houby s tužší, méně šťavnatou dužninou. Houby určené k pečení vkládáme do rozehřátého tuku s vyšší teplotou, protože rychlým pečením budou křupavé a nerozměklé. Grilované houby solíme až ke konci jejich dohotovení.

KONZERVOVANÉ HOUBY
Vybíráme plodnice hub čerstvé, zdravé, dobře vyvinuté a tvrdé, neohlodané plži.

SUŠENÍ HUB
Vhodné jsou především hřibovité houby, dále pak houby lupenaté (májovka, ryzec syrovinka, špička, stroček, kotrč, některé čirůvky - havelka, zelánka, fialová, dvoubarvá a některé druhy žampiónů). Sušíme houby suché, nečervavé a dobře očištěné. Krájíme je i s třeněm na plátky silné 4 mm a klademe na lísky tak, aby každý plátek ležel zvlášť a sušíme je na slunci nebo i ve stínu a v průvanu.


         ¦         Napište nám: info@i-s-expres.cz

Zpět na úvodní stranu